Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?

1. GENETISCHE FACTOREN

Je huidtype is erfelijk bepaald. Wanneer je dus last hebt van een gevoelige huid, kunnen genetische factoren een rol spelen. Natuurlijk zijn er ook inwendige en uitwendinge omstandigheden die inspelen op de huid en een gevoelige huid kunnen verbeteren of erger maken. 

2. LICHAAMSVERZORGING

Je lichaamsverzorging heeft ook een grote invloed op je huid. Het start al met het douchen. Wanneer het water te heet is dan kan je huid verbranden, rood worden en beginnen jeuken. Een te harde borstel gebruiken om je in te smeren en te hard wrijven bij het afdrogen kan ook een nefast gevolg hebben. Gebruik een zeep op basis van natuurlijk producten, die mild zijn voor de huid. De beste zeep is eentje op basis van glycerine. Dit houdt namelijk het vocht vast en hydrateert de huid rijkelijk. 

3. MENTALE GEZONDHEID

Stress en vermoeidheid hebben niet alleen invloed op je figuur en je gezondheid. Ook je huid kan afzien van teveel stress en vermoeidheid. Daarom is het belangrijk om goed te ontspannen en genoeg te slapen. Je huid moet s’nachts kunnen herstellen. Gebruik een verzorgingsproduct op basis van lavendel. Dit helpt om de stress te verminderen en terzelfdetijd verzorg je ook de huid. 

3. VOEDING

Je voedingsgewoontes hebben ook een belangrijke invloed op je huid. Wanneer je te vettig eet zal je dit na een bepaalde tijd merken aan je huid. Let dus zeker op dat je genoeg vitamines binnen hebt die zorgen voor een stralende huid. Denk maar aan vis, groenten, fruit en drink ook genoeg water. Dit helpt om je huid gehydrateerd te houden. 

4. WEERSOMSTANDIGHEDEN

De weersomstandigheden kunnen ook je huid gevoelig maken. Daarom is het belangrijk om je huid goed te beschermen. Gebruik een zonnecrème zowel tijdens de wintermaanden als tijdens de zomermaanden. Het is niet omdat we de zon niet zien, dat er geen UV stralen aanwezig zijn. 

5. HUISHOUDPRODUCTEN

We gebruiken heel wat huishoudproducten die een invloed kunnen hebben op je huid, zoals wasmiddel en kuisproducten. We denken er vaak niet bij na, dat deze producten schadelijk kunnen zijn. Zeker voor je handen. Maak er een gewoonte van om handschoenen te dragen en reinig de handen goed na het gebruik van deze producten. 

6. ROKEN EN ALCOHOL

Overal krijg je te horen wat de negatieve effecten zijn van roken en alcohol op ons lichaam, maar wist je dat het ook een slechte invloed kan hebben op je huid? Alcohol ontrekt namelijk alle vocht uit de huid waardoor de huid droog wordt en dus gevoelig. Roken kan dan weer zorgen voor acne en ontstekingen op de huid. 

7. LUCHTVERVUILING

De luchtvervuiling heeft nefaste gevolgen voor veel zaken, maar zeker je huid kan eronder lijden. Daarom is het belangrijk dat je je huid goed reinigt en beschermt met een dagcrème. Aangezien je huid overdag in contact komt met luchtvervuiling is het ook belangrijk om s’avonds goed te reinigen. Gebruik een beschermende dagcrème die je ’s morgens aanbrengt en een herstellende crème voor ’s nachts  die de celvernieuwing bevordert.