Verzorgen en voorkomen van striemen

Verzorgen en voorkomen van striemen

De vrees van vele vrouwen tijdens de zwangerschap, is dat ze last zullen krijgen van zwangerschapsstriemen. Vooral het psychologische aspect speelt een grote rol tijdens de zwangerschap. Niet alleen voelt men zich onzeker door de striemen, het is ook moeilijk om ze volledig weg te krijgen eens ze er zijn. 

2. Hoe ontstaan striemen? 

Tijdens de zwangerschap neemt je gewicht toe in zeer korte periode en wordt je lichaam overspoeld met hormonen. Deze twee veranderingen van en in het lichaam, dragen bij aan het ontstaan van striemen op de buik, dijen en de boezem. 

Een striem kan je herkennen aan de rode, gezwollen streep. Na een tijdje worden de wit-doorzichtig. 

2. Hoe kan je ze voorkomen? 

Let op je voeding

Striemen zijn niet onbehandelbaar, maar toch is het beter om ze te voorkomen. De gewichtstoename tijdens de zwangerschap is kan je natuurlijk niet tegenhouden, maar probeer de drang naar vette voeding te verdringen. Hier hoef je je achteraf dan al zeker niet schuldig over te voelen. 

Goed scrubben

Daarnaast is de verzorging van je huid tijdens de zwangerschap heel belangrijk. Dit begint al met een goede scrubbeurt die de doorbloeding stimuleert. 

Een goede doorbloeding zorgt ervoor dat de huid soepel en elastisch blijft wat heel belangrijk is aangezien je huid bij de zwangerschap uitrekt. Daarnaast zal de huid een vochtinbrengede crème ook beter opnemen na een goede scrubbeurt. 

3. Striemen behandelen

Arganolie 

Arganolie is volgens vele een wondermiddel om striemen te voorkomen of te behandelen. Deze olie is afkomstig uit Marokko en bevat een hoge concentratie aan vetzuren zoals Vitamine E en anti-oxidanten. Een dagelijks gebruik van de olie houdt de huid soepel en versterkt de huid waardoor de ontwikkeling van striemen wordt tegengegaan. 

Smeer de arganolie op de plaatsen waar de striemen het meest voorkomen en masseer de olie in de huid door cirkelvormige bewegingen te maken. 

Karitéboter

Karité- of sheaboter wordt gemaakt van Afrikaanse noten die groeien aan de karitéboom. Deze noten zitten vol olie en vitamines. Op basis van deze noten worden bodybutters gemaakt die zeer gezond zijn voor de huid. Ze bevorderen de elasticiteit van de huid en versnellen het proces van celvernieuwing. Karitéboter is dus een natuurlijk product die de striemen op de huid kan laten afnemen. Gebruik een bodybutter op basis van deze boter voor dagelijks gebruik. 

Vermijd zonlicht 

Wanneer er striemen opduiken, kan je best uit de zon blijven. De UV-stralen kunnen namelijk de striemen verkleuren. Wil je toch graag even genieten van de zon? Gebruik dan een zonnecrème met SPF 50 of draag beschermende kledij 

Laserbehandeling

Wanneer je striemen heel erg zijn en onbehandelbaar met natuurlijke middelen, dan kan je een laserbehandeling overwegen. Deze behandeling zal de aanmaak van nieuwe collageen in de huid bevorderen en de roodheid verminderen.

Microneedling

Bij deze behandeling wordt de huid geprikt met naalden. De huid wordt natuurlijk niet doorboord maar net genoeg geprikt om de collageen in de huid te beschadigen. Volgens onderzoek zou er daardoor een lichamelijke reactie ontstaan waarbij onze huid extra collageen zou aanmaken. Dit zou ervoor zorgen dat de striemen met tijd vervagen.