Tips voor het behandelen van een huidirritaties

De symptomen van huidirritaties of een huidallergie zoals roodheid, jeuken, een opgezwollen huid, gaan in vele gevallen vanzelf weg zonder behandeling. Toch is het belangrijk om na te gaan waar de irritatie of allergie vandaan komt zodat je de oorzaak kan vermijden in de toekomst. Verder moet je ook weten hoe je de irritatie op korte termijn kan verlichten.

Behandelen van huidirritaties en allergieën

1. Niet aankomen

Wanneer de irritatie of allergie gepaard gaat met jeuk, is het heel moeilijk om er vanaf te blijven, maar toch is het belangrijk om contact te vermijden. Je kan de irritatie verergeren of misschien is het besmettelijk en komt het via contact met de handen terecht op andere delen van je lichaam. 

2. Afkoelen

Een koud kompres of een douche met koud water kan de huid kalmeren. Wrijf je nadien niet droog, maar dep je af met een handdoek. Anders kan de irritatie terug erger worden.

3. Hydrateren

Als je last hebt van een huidirritatie is het belangrijk om je huid te blijven hydrateren, maar let op met welk product je gebruikt. Opteer voor een vochtinbrengende crème op basis van natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, amandelolie, jojoba, arganolie of Dode Zee mineralen. Deze ingrediënten bevatten eigenschappen die ontstekingsremmend en herstellend werken. Bovendien voeden ze de huid. 

4. Laat je huid weken in havermout

Havermout zou heel goed werken bij huidirritaties. Strooi wat havermout in je bad en laat je lichaam er even in weken. Het zou de huid kalmeren en ontstekingswerend werken bij irritatie. 

5. Anti-jeuk crème

Zoals reeds beschreven is het gebruik van aloë vera, amandelolie en arganolie goed bij de behandeling van een huidirritatie. Een extra voordeel van deze natuurlijke ingrediënten is dat het ook jeuk bestrijdt.

6. Draag losse kledij

Wanneer je irritatie of een allergie hebt op het boven- of onderlichaam kan je best loss kledij dragen. Te strakke kledij kan de irritatie erger maken, maar kan ook voor meer jeuk zorgen. Ook de stof is belangrijk. Wol bijvoorbeeld, kan de irritatie verergeren.

Oorzaken van huidirritaties en allergie

Hoe je een huidirritatie of allergie kan behandelen is heel belangrijk, maar het is toch beter om het te voorkomen dan te genezen. Sta je dus opeens op met irritatie of een allergische reactie, dan is het belangrijk om de oorzaak na te gaan. Volgende oorzaken zijn de meest voorkomende:

1. Gifsumak 

Gifsumak of poison ivy is een giftige klimplant. Bij contact met het sap van de plant kan een allergische reactie optreden.

2. Nikkel

Een allergie aan Nikkel is een van de meest voorkomende. Dit komt omdat het metaal in vele producten vervaardigd wordt zoals haarspelden, juwelen, brilmonturen, riemen en noem maar op. De allergie zal ontstaat op de plaatsen waar je met het metaal in contact gekomen bent. Voor deze allergie is geen blijvende oplossing behalve contact met het metaal vermijden. De allergie kan wel verlicht worden met bovenstaande tips. 

3. Latex of rubber

Heel wat mensen zijn allergisch aan latex of rubber. Het sap van de rubberboom wordt gebruikt om veel producten te maken zoals handschoenen, condooms, ballonnen,… Deze allergie kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn. Let dus zeker goed op als je allergisch reageert op deze stof. 

4. Zon 

Een zonne-allergie is ook een veelvoorkomende allergie die ontstaat door een teveel aan UV- stralen. Smeer je elke dag goed in, ook al is de zon niet te bespeuren. Ga je een dagje zonnebaden, zoek dan af en toe de schaduw op. 

5. Make-up

Je kan een allergische reactie krijgen door een bepaalde make-up te gebruiken. Gebruik een make-up op basis van natuurlijke ingrediënten om een allergische reactie te voorkomen.