De beste huismiddeltjes om een droge en jeukende huid te kalmeren

Een droge huid kan heel erg jeuken en is heel oncomfortabel. De oorzaken van deze huidaandoening kunnen heel verschillend zijn zoals ouderdom, een huidontsteking of extreme weersomstandigheden. 

Wanneer de huid niet genoeg gehydrateerd wordt, zal ze uitdrogen en in extreme omstandigheden kunnen er zelfs kleine barstjes ontstaan die heel pijnlijk zijn. Het is dus heel belangrijk om een droge huid te behanden en daarvoor hoef je niet onmiddellijk naar de dermatoloog te gaan. Er zijn ook enkele huismiddeltjes die kunnen helpen met de behandeling van een droge huid.

1. Zonnebloemolie

Deze olie wordt getrokken uit de pitten van een zonnebloem. Naast een product om te koken kan het ook gebruikt worden voor je verzorging. Uit onderzoek is gebleken dat deze olie je huid goed kan hydrateren. Daarnaast heeft zonnebloemolie een onstekingsremmende werking en kan het roodheid en irritaties van de huid verminderen. 

Let wel op dat je zonnebloemolie niet verward met een gewone olijfolie Een gewone olijfolie heeft negatieve effecten op de huid en  mag dus niet puur op het lichaam gesmeerd worden. 

2. Kokosolie

Ook kokosolie wordt veel gebruikt in de keuken, maar net zoals de zonnebloemolie is het ook een goed middel tegen een droge huid. Deze olie bevat heel wat vetzuren die een beschermende laag bieden wanneer je deze op je huid smeert.

Verder kan kokosolie ook gebruikt worden om acne te behandelen, doordat het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft. 

3. Havermout

Havermout is een natuurlijk ingrediënt waarmee je een droge huid kan behandelen. Vermaal de havermout tot een poeder en strooi het uit in je bad. Laat je lichaam daarna even weken. De anti-inflammatoire eigenschappen van havermout zullen je droge huid helpen herstellen. 

4. Drink melk

Uit onderzoek is gebleken dat melk ook kan helpen tegen een droge huid. Natuurlijk niet door het op ons lichaam te smeren, maar door dagelijks een glas melk te drinken. Zuivel zou de talgproductie van onze huid stimuleren wat ervoor zorgt dat de huid gehydrateerd blijft. Natuurlijk kan een teveel aan talgproductie dan weer acne veroorzaken. Drink dus met mate. 

5. Honing

Ook honing zou een positieve invloed hebben op de huid. Dit natuurlijk product kan direct aangebracht worden op de huid en zou heel wat voordelen hebben. Uit onderzoek blijkt dat honing niet alleen hydraterend en ontstekingsremmend werkt, maar dat het ook genezende krachten bevat. 

6. Vaseline

Vaseline is een zeer goed middel voor de droge huid. Het wordt gemaakt van gezuiverde aardolie. Niet alleen herstelt het de droge huid, maar het werkt ook beschermend door het vocht in de huid vast te houden. Verder helpt het ook ook goed om fijne lijntjes te verminderen.

7. Aloë vera

Aloë vera is een cactusplant die groeit in een droog klimaat. Al eeuwenlang wordt deze plant gebruikt voor medische redenen en dus ook voor een droge huid werkt het heel goed. De bladeren van deze plant scheiden een gel af die je op de huid kan smeren. 

Naast het behandelen van een droge huid, werkt het ook goed voor eczema, psoriasis, haarroos en andere aandoeningen.