De beste geuren voor de ultieme sauna-ervaring

Een bezoek aan de sauna werkt voor velen ontspannend en relaxerend. Enerzijds voelen we een enorme vrijheid omdat we naakt kunnen rondlopen, anderzijds hebben de warme temperaturen een goed en ontspannend effect op de spieren. Je huid voelt ook zacht en soepel aan na een saunabeurt. 

Andere voordelen van een regelmatige trip naar de sauna zijn:

  • Verbetering van je immuunsysteem: je lichaam bouwt weerstand op door de constante afwisseling van hoge en lage temparturen. Heel goed dus ter preventie van een verkoudheid. 
  • Reiniging van de huid: Vooraleer je in de sauna gaat is het goed om je huid te scrubben. Hierdoor worden oude huidcellen verwijderd en je huid goed gereinigd.  De saunabeurt zelf bevordert ook de doerbloeding van de huid.
  • Goed voor de gezondheid: je lichaam warmt op waardoor ziektekiemen bestreden worden. Bovendien heeft de koude douche na de saunabeurt een positief effect op je ademhaling, bloedcirculatie en stofwisseling. 

Dat een bezoekje aan de sauna dus zeer aangenaam is, hoeven we niet verder uit te leggen. Maar je kan er nog een tikkeltje verder in gaan en dat is doormiddel van aromatherapie. Je kunt namelijk verschillende geuren toevoegen om de ervaring nog beter te maken. 

De beste geuren voor de sauna

1. Citroen

Veel vrouwen hebben een voorkeur voor citroengeur in de sauna. De geur is zeer verfrissend en heeft een reinigende, ontsmettende werking waardoor griep en verkoudheid geen kans maken. Wie last heeft van spijsverteringsproblemen is ook gebaat met een etherische olie op basis van citroen

2. Eucalyptus

Eucalyptus is de geur bij uitstek om te gebruiken in een sauna. Het zorgt voor een ultiem fris en vitaliserend gevoel. Eucalyptus heeft een goede invloed op de ademhaling en luchtwegen. Wanneer je dus last hebt van een verstopt neus of verkoudheid is een saunabeurt met eucalyptusolie zeer aangenaam. Daarnaast heeft deze olie ook een anti-onstekende werking. 

3. Oranjebloesem

Het aroma van Oranjebloesem is heel erg zoet. Deze olie zou heel ontspannend moeten werken. De geur brengt je in een dromerige roes waardoor je helemaal zen wordt en dus optimaal kan relaxen. 

4. Kaneel

Kaneel heeft een anti-bacteriële werking waardoor het helpt virussen te bestrijden. Het gebruik van deze olie in de sauna geeft je lichaam ook een energieboost. Symptomen van vermoeidheid kunnen verholpen worden met deze olie. Daarnaast verbetert het de bloedsomloop en voorziet het de hersenen van genoeg zuurstof. 

5. Rozemarijn

Rozemarijn kent een houtige geur die zeer aangenaam is tijdens een saunabeurt. De positieve effecten van deze olie op het lichaam zorgen voor een verkwikkend en energierijk gevoel. Rozemarijn helpt om het lichaam en de geest te zuiveren. Het creeërt een postieve atmosfeer waardoor je uit de sauna komt als een ander mens. 

6. Dennen

Wie houdt er nu niet van de geur van dennen? Deze geur is krachtig maar terzelfdetijd ook zoet en geeft je een nostalgisch gevoel. Olie van dennengeur kan helpen tegen pijnbestrijding en werkt onstekingsremmend. De geur werkt effectief ter verlichting van hoofdpijn en reduceert stress. Wanneer je last hebt van eczeem, acne, psoriasis of een droge huid kan een saunabeurt met deze olie de huidaandoening helpen sussen.