9 tips voor gezonde en sterke nagels

Onverzorgde, droge handen en nagels zorgen voor een algemene ongezonde indruk. Dit willen we natuurlijk voorkomen, dus je kan er maar beter voor zorgen dat je handen en nagels er sterk en gezond uitzien. Niet alleen om een positieve indruk te genereren, maar ook voor een boost van je eigen zelfvertrouwen. Met deze 10 tips zijn jouw handen en nagels gezond en verzorgd:  

1. Hou je handen schoon

Gezonde en mooie handen beginnen met propere handen. Verwijder nagellak restjes en hardnekkig vuil met een reiniger die vrij is van aceton. Dit product droogt de huid namelijk uit. Een ander handig middeltje die mild is voor je huid is wat zeep aanbrengen op een oude tandenborstel en daarmee de nagels schoonschrobben. 

2. Wees mild voor je handen

Je handen en nagels zijn gevoelig. Wanneer je ze te hard gaat schoon schrobben kan er een infectie optreden. Gebruik ook nooit een scherp metaal zoals een mes of pincet om vuil van onder de nagels te halen. Hierdoor kan de huid onder de nagel scheuren. 

3. Hou je nagels kort

Ook al vind je lange nagels mooi en vrouwelijk. Wanneer je snel last hebt van gebroken of gebarsten nagels kan je ze maar beter kort houden. Zo blijven je nagels mooi en gezond. 

Afhankelijk van hoe snel ze groeien, kan je best om de 2 weken even een knipbeurt plannen. 

4. Hou een nagelvijl bij de hand

Wanneer je de nagels mooi rond vijlt, zijn ze makkelijker te onderhouden. Toch kan het gebeuren dat een nagel scheurt. Dan is het handig om een vijl bij de hand te hebben zodat je de gebroken nagel mooi kan wegvijlen. 

5. Geen nagelriemen knippen

De nagelriem is heel belangrijk. Het verbindt namelijk de nagel met de huid en vormt zo een beschermende laag tegen bacteriën en infecties. Wanneer je de nagelriem knipt, kan deze beschermende laag loskomen. 

Wat je wel mag doen is de nagelriemen naar achter duwen met een houten stokje. Doe dit na het douchen wanneer de huid nog zacht is. Smeer ze daarna in met een verzorgende crème of olie. 

6. Verzorg je nagelinstrumenten 

Een goede nagelverzorging betekent ook dat je de gebruikte instrumenten moet verzorgen. Anders hebben bacteriën vrij spel en kunnen ontstekingen optreden. Was je tools met zeep en water om ze daarna te ontsmetten met alcohol. Doe dit telkens na je handverzorging zodat je de volgende keer weer met propere tools kan starten. 

7. Gebruik altijd een basislaag

Welk kleur nagellak je ook kiest om op je nagels te doen. Je begint altijd met een basislaag. Deze eerste stap beschermt de nagel, maar zorgt er ook voor dat de kleur goed blijft aanhouden al na 1 laagje. 

Heb je wat tijd en wil je nog verder gaan? Dan kan je na elke kleurlaag een extra glanslaagje leggen. Je nagels zullen extra beschermd zijn en glanzen. 

8. Gebruik een top coat

Net zoals dat de basislaag heel belangrijk is, moet je ook altijd een topcoat aanbrengen na het lakken. Deze laag zorgt ervoor dat je kleur langer blijft en zorgt voor een extra glazend effect. 

9. Hydrateren 

Er wordt veel geschreven over het belang van lichaamshydratatie, maar net zoals je huid, hebben ook je nagels nood aan een goede hydratatie. De beste manier om dit te doen is door gebruik van amandelolie of avocado olie.