7 verrassende oorzaken van een droge huid

Voelt je huid trekkerig aan? Heb je last van een schilferige huid? Deze symptomen wijzen op een droge huid. Dit komt omdat er niet genoeg vocht in de huid wordt opgenomen, maar wat zijn de precieze oorzaken daarvan? Je hoeft het niet altijd te ver te zoeken, want een droge huid is veelal het gevolg van slechte dagdagelijkse gewoontes die je huid dehydrateren. 

1. Parfum

Parfum kan een droge huid irriteren of zelfs meer uitdrogen. Bekijk dus zeker de ingrediënten van je verzorgingsproduct vooraleer je het aankoopt. Veel producten bevatten geurstoffen die je huid uitdrogen. 

Kijk voor producten op basis van honing, vanille of voor bodybutters op basis van shea en cacao. Deze hebben een heerlijke geur, maar hydrateren ondertussen ook de huid. 

2. Zeep

Het is belangrijk dat de huid dagelijks gereinigd wordt, maar let op met bepaalde producten die de huid van vocht onttrekken.  Kies voor natuurzepen die glycerine bevatten. De glycerine in de zeep houdt namelijk het vocht in de huid vast en zorgt dus voor een rijkelijke hydratatie. 

Dit geldt ook voor wasproducten. Bepaalde detergenten om je kleding te wassen, kunnen zeer hard zijn waardoor je huid droger wordt. Kies ook hier voor een natuurlijk product. 

3. Genetische oorzaak

Uit onderzoek is gebleken dat een droge huid ook erfelijk kan zijn. Is een van je ouders of beide gevoelig aan een droge huid, dan kan je best ook extra maatregelen ondernemen om je huid gezond en gehydrateerd te houden. Beter voorkomen dan genezen. 

4. Hard water

Hard water is water met een hoge concentratie aan magnesium, lood en zink. Het laat een laagje achter op de huid waardoor deze uitdroogt en er huidschilfers ontstaan. Naast extra hydratatie kan je ook overwegen om een waterverzachter te installeren in je huis die de mineralen zal verzachten. 

5. Medicatie voor acne

Er bestaan tal van producten om acne te bestrijden, maar het nadeel van deze crèmes en maskers is dat ze de huid uitdrogen. Gelukkig kan je acne bestrijden met enkele middelen die ook goed zijn voor je huid. Arganolie en Dode Zee mineralen werken ontstekingsremmend, maar voeden de huid en zorgen voor het behoud van de elasticiteit. 

6. Droge lucht

Tijdens de koude wintermaanden zetten we graag de verwarming een extra knopje hoger. Dit is niet alleen nadeling voor je energiefactuur, maar ook voor je huid. De warme lucht zorgt er voor dat de vochtigheidsgraad in huis daalt. Hierdoor droogt je huid uit en kan deze ook beginnen jeuken. 

Zet de verwarming dus niet te hoog, zeker niet tijdens het slapen en gebruik extra vochtinbrengende crème om je huid soepel te houden.

7. Smetvrees

Wanneer je lijdt aan smetvrees, ben je obsessief bezig met het wassen van de handen. Dit droogt de handen uit. Smetvrees is een dwangmatige angst die moet verholpen worden, maar in tussentijd kan je beter een handzeep gebruiken die de huid hydrateert. Wassen met lauwwarm water is ook veel beter dan koud water.